Kawan- kawan

Friday, December 31, 2010

AZAM 2@11 MUHAMMAD AKMAL BIN YAAKOB

Kalu nak masuk tahun baru je, memang ada 2 benda wajib kita tahu dan memang terjadi. .AZAM dan BUNGA API. .bunga api memang r ada setiap tahun baru. .

bunga api kecik takmain la


yang ni orang panggil bunga-bunga api besar. .


so, ada sapa-sapa tak tengok bunga api, tak sah orang kata cek nak habaq mai. .kat tv pun jadi la sebab bukan ley tengok selalu. .


ok. .tentang AZAM IDOLA KECIL , memang semua orang berazam r nak jadi yang lebih baik untuk tahun depan. .so, ramai r berazam kan, nak hensem r, nak kurus r, nak awek baru r, dan macam-macam lagi. .memang banyak r asam azam. .tapi kalau nak azam itu memang r tinggi, tapi berpada-pada r sikit. .

Contoh :

kepada perempuan : saya nak  Lee Min Ho jadi pakwe saya


saya nak jadi macam dia.




itu adalah sebahagian contoh sahaja. .azam itu haruslah dibuat bersama dengan usaha. .kalau tak usaha, tak dapat r Lee Min Ho. .azam pun haruslah ke arah kebaikan. .kalau nak jadi perompak, sila dail 991 untuk ke balai. .


Azam Muhammad Akmal bin Yaakob? 
banyak sangat. .ada yang azam dulu tak tercapai r. .then tertangguh ke azam tahun ini pulak. .

Antara azam- azam aku:

1.      Nak Tough

memang da lama berazam. .Muhammad Faiz bin Yatim selalu puji aku tough. .terima kasih Faiz. .tengok la nanti. .haha



2.      Nak Baju Bola Malaysia

haha. .la baju murah je. .tapi sampai sekarang tak beli-beli. .



3.     Nak dapat pointer tinggi

yang ni setiap semester. .selalu impikan nak dapat pointer tinggi. .




4.     Nak jadi Anak Soleh  



itu antara azam-azam aku. .so, azam anda pula?


. . .

cuti semesta. . .

da nak abis cuti sem ini, rasa malas pulak nak study. .bangun lambat, makan banyak. .kalau cuti sem setahun, memang sedap jew. .so, nak kongsi la sikit apa yang aku dapat pada cuti semester ni. .haha. .tapi takleh r kongsi banyak-banyak. .kongsi sikit-sikit jew. .

1     .Berat naik 4kg

mula-mula da start sem, memang wajib timbang berat badan. .fulamakk. .aku da kurus. .da selepas abis cuti sem, ALAMAKKK. .ambik kau 4 kilo naik. .padan muka..


2. Dapat jumpa  dan jalan-jalan dengan kawan-kawan sini.


masa cuti sem la dapat jumpa kawan-kawan kat sini.. kita study kan tempat lain-lain. .tapi aku tak dapat jumpa semua kawan kat sini. .so, haraf maaf yew kawan-kawan yang tak dapat jumpa 2. .


3. Dapat tidur banyak.


tidur memang takmenentu kat rumah ini. .kalau nak tidur, tidur. .kalau nak berjaga, berjaga. .tidur takde limit. .so, xd r tidur nk pikir "eh , aku lupa nk stdy chapter ni r" . .


4. Dapat makan banyak.


selalu makan nasi lemak dan bihun tiap-tiap breakfast. .entah. .nape sedap sangat nasi lemak kat kedai dekat dengan umah aku ini. .da makan nasi lemak, memnag berlemak la kan badan aku ni. .sekarang baru insaf. .


5. Dapat meluangkan masa dengan ayah dan umi aku.


nanti kat Universiti, rindu r balik kan. .so, cuti sem r dapat mengahabiskan masa dengan diorang. .


6. Dapat tengok tv.

kat Universiti tak dapat r nak tengok tv. .ada tv tapi segan nak tengok. .nak jugak baring-baring sambil tengok tv kan. .kat tv, nak tengok Putera Katak r, Tiramisu r, Spongebob r, Naruto r. .kat U, nak tngok cite camtu jadi segan. .al-maklum la kafe kongsi dengan perempuan. .tengok muka je GANAS, tapi dalam ati ada KANAK-KANAK. .



so,ini la kisah cuti semester aku. .cite aku takde r aktiviti penuh dengan berfaedah kan. .tapi bagi aku, cuti semester adalah HEAVEN. .

Wednesday, December 29, 2010

AFF SUZUKI CUP : Final 1st leg

AFF Suzuki Cup Final memang hangat diperkatakan. .lebih- lebih lagi di Facebook dan Twitter..sesetengah group Malaysia sering dikunjungi oleh peyokong-penyokong FANATIK Indonesia untuk MENGHANGATKAN lagi suasana di pagi raya final diantara Malaysia dan Indonesia. .tiap-tiap minit, ada je post-post baru yang ley ditarik perhatian pengunjung-pengunjung group. .so, di sini xnk r cite panjang lebar, korang kunjungi r mane-mane group. .contoh group, Harimau Malaya, dan lain-lain. .

So, nk dipendekkan cerita. .aku dan Marzuki, Hadi, Aizat , Fat dan Muazzam pg Bukit Jalil nk tengok gig bola.
so, perjalanan agak sukar kerana tiada jalan yang luas. .tidak seperti tengok semi final dulu yang trnyata luas ketara. .so,da sampai Bukit Jalil, memang luas pemandangan dengan orang-orang yang banyak ..masa 2 da lewat da. .kami masuk stadium except Hadi yang lambat datang sedikit. .

Nak masuk stadium memang mencabar. .ada halangan-halangan seperti jalan yang sempit(orang ramai) dan tolak menolak. .yela. .kalo takde sikap begitu, tak dapat la nak duduk tempat best. .hampir 20 minit untuk masuk ke dalam stadium sahaja..memang agk best sebab da pandang orang yang berebut-rebut 2, dalam ati pikir "aku da masuk, padan muka korang xdpat masuk" . .tapi dengan keangkuhan itu, aku dapat pembalasan dengan tak dapat port duduk yang agak tak lawa. .sudut corner. .

baju taknak besar pulak kan. .



saat yang ditunggu-tunggu. .lagu Negaraku dan Indonesia. .so, mula2, lagu Indonesia dinyanyikan. .crowd Malaysia sebut BOooooOOOoo kepada crowd Indonesia. .masa lagu Negaraku dinyanyikan, satu stadium bergema dengan satu so.suara. .

so, bola sepak telah bermula. .bagi aku, 1st half adalah 50-50 possession. .Masing-masing team ada good try. .dan Malaysia juga bermain lagi baik daripada sebelum ini. .pandai mencari ruang. .Otto dan Gonzales main juga walaupun injured . .mungkin takut di tempat lawan. .da abis 1st half, rehat 15 minit. .banyak soalan dipikirkan oleh aku. .mampu ke Garuda tumbang di Bukit Jalil ini? . .Aku tanya Hadi , Hadi kata sengit, maybe 0-0. .Fad pula cakap 1-0. .Marzuki cakap ape aku da lupa. .Aku predict 3-0. .sama ngan angka tiket yang aku beli. .

2nd half menjelma. .semakin sengit serangan dilakukan di antara 2 team. .team Indonesia buat try. .Gonzales menguis dan Fahmi tidak tampan dengan kemas. .dan Gollllll. .oh. .aku kecewa. .tapi pengadil tepi kata offside. .oh. .syukur alhamduliillah. .so, selang beberapa minit, team Malaysia diberikan freekick(tendangan percuma) . .Safiq Rahim ambil tendangan. .tapi golkeeper Indonesia , Markus mahu stopkan perlawanan. .ramai crowd Malaysia terdiam. .kenapa????? baru ku teringat, Indonesia mahu boikot. .aduhh. .boikoot? gila ke? rugi r duit tiket. .selama 5 minit game tertangguh. .crowd Malaysia risau dan crowd Indonesia da bising-bising da. .da cuak da masa2. .pastu dengan mercun kat tngah padang nya.. .fulamakkk..lawa kot.. pastu referee suruh teruskan game. .so, lepas beberapa minit, Malaysia dapat golllll oleh Safee Ali. .ngan control yg superb oleh Shahrul. .caya la. .da lepas kawin, perform power. .Malaysia tak cukup 1 jew. .tambah r lagi 2 dengan jaringan Safee Ali lg dan Ashaari. .Caya la. .Da mase gol 2, memang da xley nak kate ape da. .loncat-loncat atas kerusi. .memang nak rak. .



So, perlawanan berakhir dengan Malaysia 3- 0 Indonesia. .pulang dengam riang. .tapi ada la 1 hal lg. .haha. .ni takboleh blah. .aku hilang. .da jalan-jalan 2, biasa r . .orang ramai kan. .aku duduk depan. .tengok2 pandang belakang takde pulan diorang. .cuak pulak aku. .so, aku tunggu kat entry nak pg lrt ke Sri Petaling. .lama gak tunggu. .mana la diorang ni. .nak call takde krdt. .pastu, nampak la kelibat diorang   kat lrt. .Marzuki yang muka masamnya tanya adik dia. .haha. .adik dia pulak yang hilang. .pastu cari-cari, dapat jumpa adik kesayangan dia Muazzzam. .pastu, Fad hilang pulak. .nasib baik dapat contact Fad, dye da otw balik. .

overall, Malaysia main superb r. .main kiri kanan. .pemain Indonesia seperti Otto dan Gonzales pun tak perform. .tabik kat Fadzli ,Muslim, Mahali dan Nasaruddin. .congrats..semua player Malaysia perform bagus .so, balun abis-abis 2nd leg kat GBK. .kekalkan prestasi dan majulah bola sepak untuk negara. .

Saturday, December 18, 2010

kritikan dan pujian. .perlu ke?

tadi aku tengok Malaysia main lawan Vietnam. .Malaysia seri dengan Vietnam 0-0. .so, secara automatiknya Malaysia layak ke final dengan berbekalkan agregat 2-0. .so, masa Malaysia lawan tadi, memang lah malaysia main corak pertahanan. .Vietnam serang bertalu-talu macam meriam tapi dengan adanya goalkeeper malaysia, fahmi, mampu menangkis semua gol vietnam. .congrats kepada Fahmi. .cayaa sama luu..

da lepas tngok tv, so tngok la facebook jap. .ramai orang kritik2 Malaysia sebab main teruk. .teruk ke? bagi aku, ok r bagi game tadi. .disebabkan pertahanan malaysia banyak clearkan bola dan sepak tanpa hala tuju, so dikatakan teruk dan menyedihkan . .so, bagi aku, itu semua adalah mind set masing-masing. .kenapa dia tendang bola jauh-jauh ..tak sampai kat orang pun. .aduh ..kata sebilangan penonton yang menonton. .cakap ini memang mudah tapi jikalau diletakkan seperti situasi seperti itu, senang kan nak pass bola kat player lain. .memang la senang sebab benda itu hanyalah imaginasi sahaja. .jikalau senang, jadi la wakil malaysia camtu. .

kritikan. .kenapa perlu kritikan? ada apa dengan kritikan? adakah ia berbaur penhinaan dan kutukan? kritikan haruslah berpandukan dengan keyakinan. .contoh, jikalau orang A masak pastu tak sedap. .takkan nak puji kot. .memang ada kritik sikit. .so, kalo kritikan yang teruk dan meruntuhkan semangat orang A, agak-agak, dia nak masak lagi tak? tak semua orang yang terima kritikan sebagai satu cabaran dan semangat. .ada yang runtuh semangat da berputus asa. .so,kalau kritikan yang baik,yang boleh menaikkan semangat orang A. .contoh ayat " awak masak ok2. .tp cuma tawar sikit" then orang A dalam ati bercakap " ok, nanti ak tambah kicap sikit". so, itu hanya sebahagian contoh sahaja.

berbalik pada isu bola malaysia, so, kritikan itu haruslah berpada-pada. .ok kan seri 0-0 dengan vietnam. .takde la bolos 10- 0 ke dan selebihnya. .defender main clear je pun . .bukan takde defend langsung. .aku bukanlah cakap pasal bola sahaja, tapi dengan apa-apa jua masalah lain. .bola malaysia hanyalah sebagai cth sahaja . .penat-penat jew player malaysia main tapi kena kritikan hebat seperti teruk r dan sebagainya. .memang la Amri Yahya tak masukkn gol. .peluang depan mata kan. .kritik elok-elok r. .sepatutnya pujian haruslah diberikan kerana dapat masuk final. .mungkin jurulatih malaysia, K. Rajagopal memang merancang untuk bermain pertahanan malam tadi. .sebab apa ea main pertahanan je, takkan r saja-saja kot. .suka-suka. .siapalah yang tahu kan. .nampak je terukkan. .eee. .banyak kena serang ni. .eee.. teruk r..da main pertahanan kan main camtu. .bagi aku, K. Rajagopal main pertahanan sebab berbekalkan 2 gol. .relax r bro. .disebabkan malaysia kalah 5-1 dengan Indonesia  pada perlawanan pertama, memang Malaysia tak layak masuk final ea. .kalah menang adat permainan. .kepada yang kalah, haruslah perbaiki kelemahan. .janganlah kritik tak tentu hala tanpa mengetahui apa yang tersiratnya. yela. .kita kepala lain-lain kan. .mana la nak tahu apa yang orang lain pikirkan kan. .tapi kalau kita menilai betul-betul, insyaallah, kita akan dapat tahu apa orang lain pikirkan. .

semua manusia pernah terima kritikan  dan pujian kan. .takkan r korang tak penah kena kutuk atleast sekali dalam seumur idupkan. .aku banyak kali pernah kena kritik, hina dan macam-macam. .aku jenis pendam je. .aku tak suka nak kutuk-kutuk balik tapi ada r sekali sekala kutuk kan. .memang tipu r kalau takpenah kutuk. .tapi kalau kutuk-kutuk dalam itu, memang aku panas..kalau aku pandang dia, aku anggap dia takpenah kenal dalam idup aku. .haha. .dahsyat kan? kritik itu berpada-pada la. .korang ingat semua takde perasaan ke? main ati kering je kan. .kadang-kadang buat-buat je ati kering tapi dalam ati, suhu da 1000  celcius da. .
haha. .hati masing-masing. .kepala pun masing-masing. .tak semua orang yang ley kita gurau-gurau pastu tak terasa. .nak cth. .si kurus menjerit kat si gemuk "oi gemuk". .ini contoh sahaja. .si gemuk ni dalam ati pikir kan.. " eh ,budak ni, mentang-mentang aku gemuk ley ko kutuk aku kan" . .atau pun si gemuk pikir dalam ati 
"oh, si kurus rupanya. .gemuk pun gemuk la" atau pun pikir yang lain-lain. .ini contoh sahaja. ..so, ada sesetengah  yang terasa dan sesetengah tak terasa. .tapi kalau yang terasa itu, dia nak ada semangat ke jadi kurus atau aku ak kisah gemuk ke takgemuk atau budak ni kutuk aku je. .entah r. .pemikiran kita lain-lain kan. .gurau-gurau je. .dia da biasa da. .yew. .org yang mengutuk memang r brpikiran camtu. .tapi bukan semua orang yang dikutuk berpikiran tidak kisah..so, kalau taksuka dikutuk, ada orang yang berani kata si pengutuk untuk tidak dikutuk. .ada yang tidak berani dan berdiam diri sahaja. .si pengutuk mesti pikir kan . .ala . .relax r . .gurau-gurau je pun. .so, korang pikir-pikir kan la sama ada anda dikutuk or pengutuk. .

so. .pujian. .ingat puji je terus perkara baik kan. .ada  puji yang ada maksud perli. .haha. .biasa la tu. .
puji + kritikan? ada. .selalunya puji diberitahu dlu pastu disambungkan dengan kritikan. .so, kritikan haruslah ada pada diri kita untuk maju lagi ke hadapan. .tapi haruslah juga dengan kritikan yang berpada-pada. .kadang-kadang kritikan pun ley wat bermusuhan. .so, pujian pun biarlah berpada-pada. .jangan sampai kembang hidung sangat nanti takley nak kempiskan balik da kan. .maksudnya jangan la dapat kepujian itu membuatkan diri bangga dengan kejayaan itu dan tidak keep it up dan tidak teruskan lg usaha. .itu syok sekali jewla, pastu tumbang terus. .apa-apa pun, syabas pasukan Malaysia sebab dpat masuk final dan baiki la sikit sumbang-sumbang tu. .harap dapat kejayaan di final nanti . .InsyaAllah. .

Wednesday, December 15, 2010

tngok live di bukit jalil : semangat dan 1 MALAYSIA !!!




Perjalanan bermula 4.50 petang. .hadi ambik aku kt umah sbb ak malas jalan pg umah dia. . so, semua brkumpul kt lrt Pandan Jaya. .1org. .2 org. .4 org kesemuanya. hadi, marzuki, sedare hadi n aku. .so, bli tiket lrt RM3.20 pergi balik. .







 



.
sekarang ,da sampai Bukit Jalil . .ak beli r vevuzela skit rm7 n sticker kt muka rm2. .kite 4 org masuk awl sbb takut takde kerusi nk duduk. .mula2 ingat tak penuh. .rupanya smakin lama smakin pnuh plak. .mule2 da bising da kn dngn vevuzela nyew. . ak pun test r skit2 kn ngn vevuzela ak ny. .pas2 tetibe sume pandang belah Vietnam kn. .bendera xnk main bsar plak kn. .kalah bendera marzuki. .


ni la bendera nya. .


    
mule2 kosong jew stadium. .

da lame2 penuh daaa. . .


mase ni player Malaysia turun padang. .semua da bising da. .time lagu Negaraku, ak rase amat brtuah dduk kt Malaysia. .rase lain dduk kt stadium. .sbb ad spirit lain . .semangat PATRIOTISME. .ni first time ak tngok player Malaysia main kt stadium. .



So, bola sepak pun sudah bermula2. .sepak menyepak tersepak bola amat lincah sekali. r .1st half memang fight. tp bg ak, Vietnam control game 60%. .ngn try2 diowunk yang cukup enak membuatkn ati aku tak senang duduk. .tabik spring tuk Malaysia kerana mampu bermain ngn baik. .Malaysia pun ada try2 yg ok gak. .

ak ingatkn jet nk mendarat sbb pasang flare. .

Ada 1 mase 2,goalkeeper Vietnam injured.. sume penyokong Malaysia said BoOoOOOoOOoo. .so, ada r ssetengah penyokong maki2 kn termasuk r aku. .2 perkara biasa. .aku jerit kuat2 "pergi balik Vietnam r oiiii !!!" ngan bnyak kali. .so, ak sorang jew tngah jerit mase  2 yg agk kuat, so membew2 ak tnteramkn ak. .mcam bangang. .haha. .Marzuki kate " ko jngn nk smpai ak tnteramkn ko" . .siot jew. .ak tersengih ..hehe
semangat punya pasal kn. .

So, half time menjelma. .Marzuki smpat makan nasi goreng pattaya dia ngn sambal belacan ..oppsss. .bunyi gendang bertalu ngn lagu inilah barisan kita~  yang ikhlas berjuang~ ok sikit jew. ..nasib baik Hadi ada bwak bekalan. .ley aku pau. .baru bgtau skrg terima kasih. .next time bwak lg best2. .

so, 2nd half bermula. .skrg, Malaysia kembali garang. .ngaummmm. .dngn memasuki Ahmad Sabree Abu, memang menggarang lg r Malaysia. .nk dekat2 tiang gol Vietnam jew bngun. . bngun duduk. .bangun duduk. .pastu, mule r muncul gol pertama Malaysia menerusi Safee Ali. .Lawa beb gol 2. .Goalkeeper Vietnam tngkap tak kemas. .Memang bersorak r . .aku smpai naik atas kerusi ngn tiup vevuzela nye yg tak terhenti-henti. .memang best waktu 2. .sume gembira jew. .1 Stadium. 1 Malaysia. .


muka gembira marzuki

muka gembira aku

Crowd sume mmang da gembira r. .so , mmang gemuruh lg r stadium. .Malaysia boleh ! serangan bertalu2 oleh Malaysia mmang bnyak juga dibuat. .so, tak lama selepas 2, gol kedua didapat oleh Malaysia. .Gol kedua pun oleh Safee Ali juga. .aku pun xtau nk panjat ape da mase 2. .kerusi pun cuak2 nk patah jew. .memang harimau malaya mengaum r kt stadium 2 kn. .memang trbaik. .pada minit2 last, agk cuak sikit. .Vietnam serang last2. .tapi pertahanan mantap oleh Muslim ngan Ahmad Sabree Abu , gawang Malaysia tak dapat dibolosi. .game full time with malaysia two n vietnam zero. .sorakan Malaysia mmang kuat mase 2. .alhamdulillah menang. .tepukan oleh crowd diberikn kepada player2 Malaysia. .congrats!!!



so, nak balik 2, memang r sesak kn. .Bak kata Marzuki, "macam semut masuk sarang la plak" ..lrt memang sesak. .bunyi vevuzela tak terhenti2. .so, memang berbaloi pg stadium kali ni. .mase naik lrt, penyokong Vietnam tak ley naik lrt dulu, nanti jadi lain. .so, naik r tren pg menghala ke Sentul Timur Sri Petaling. .kalo menghala Ampang , penuh oooo. .so, stay kt tren sri petaling then tren 2 patah balik ke Sentul Timur. .
pentokong Malaysia muka hapoy jew kt dalam lrt termasuk r ak. .

 so,di sini, ak dpat lihat r ngn penyokong2 dlam stadium memang sorak abis. .semangat 2 memang best r kn. .kalo takde semangat, tak bes org kate.. dalam stadium jew rase lain. .semangat 2 huh. .memang nk berjuang r dalam  pape je kn. .player silap sikit. .mesti jerit "ALOOOOOOOOO" , player try sipi2 nak masuk "yeaaaaaaaahhhhhhhh"  n tepuk tangan , player jaringkan GOL , "YEEAHHHHHHH" n sorak gila2,
semangat 2 memang penting r. .dengan 1 gendang, 1 sorakan, dan 1 SEMANGAT mampu mengegarkan kn stadium n mampu menaikkn player2 Malaysia smangat tuk berjuang kn. . dengan semua 1 persatu ni, dapat r kte saksikn 1 MALAYSIA!!!




. . .

Tuesday, December 14, 2010

i love u : )

when i first saw u. . .

my hearts beats so fast. .

start from there. . .

i love u. . .

i love your style. .

i love your hair. .

i love your reddish dress. .

i love your smell. . .

i love your attraction. .



i love u  . ..

RAMBUTAN. . .


tq sbb baca. .
nah seposen. .

Thursday, December 9, 2010

RuBiC CuBe : kotak segi empat sama yang berfikir


First time ak tngok rubic cube mase kat matrik dulu. .mase 2 sem 2. .nak dekat exam da. .da bosan ngn study, so ak tngok r kawan ak ny asyik main bnda ny jew. .ak tngok cam senang jew kn. .ZUPZAP. .da siap. .pas2, ak da trtarik ngan rubic cube ny. .first2 mmang la ssah. .ingatkn main wat jew. .rupa2nya ad STEP  yg tersendiri. .first tie dapat wat, kembang hidung xberhenti. .dye ada 7 steps. .kalo da wat smpai 10 kali 2, mmang da ley wat da laju2. .

Skrang rubic cube da trkenal seantero dunia. .so , bnyak r bnda2 yg djual yg mmpunyai rupa seakan akannya ngn rubic cube ni. . .lets check it out. .



mak aihhh. .rubic cube versi pendrive. .




yg ni kalo da ad kt malaysia, memang ak rembat ni. .


yg ni pun stailo gak. .


yang ni paling style. .sape2 yg note kecik yg kreatif,
ley r rembat yg ni. ..

Kisah Budak-Budak Kecik Akmal Yaakob

Once upon a time, teringat r kembali zaman bdak kecik aku. .




Dulu kecik-kecik, akmal suke buat ape?


Darjah 1 
paling suke sangat  main mainan(toy) . First bnda pling aku dapat mainan besar2, Ultraman ngn raksasanya. pastu, Mule r ngn mainan transformer r , kete r,  LEGO r, n macam2 lg. .Aku xtngok saje mainan 2, pas2 mule r wat shooting kn lawan2. .Daya imaginasi mmang kuat mse 2. Konon r nk jd director kn. .


Darjah 3   
Mase ni, da besar skit, .kt depan umah ada padang, pas2 ada semak2 sikit kn. .tiap2 petang, port ak ngn kawan ak pg tngkap belalang. .lawan sape tangkap pling besa. .da bosan sikit, ambik lighter n bakar belalang. .bosan punye keje. .

Darjah 4 
Mase ni, musim kete Tamiya. .memang sume kete tamiya kn. .kete dash ape tah. .so, kete yg ak beli mmang xpuas ati. .xpenah puas ati. .sebab xlaju. .ada skali 2. .ok r kete ny kan. .laju gak. . tapi, ley plak xmuat dlam track kan. .aduhhh. .mmang panas r. .jeles r plak kn tngok kete2 lain siap tayar SPAN ngan bodynyew yg tak ada. .fuhhh. .ngn besi2 dye kat tepi. .ingat nk bg laju gile r kn. .RINGAN itu penting. .Part paling important sekali. .kalo xd ny, memang xsah. . BATERI ENERGISER. . al maklum r bateri ni paling kuat kn mase 2. .tahan lame. .mahal2 x kisah . .janji menang 2 penting. .

Darjah 5  
Mase ni, ak sunat or berkhatan. .Da lepas sunat, mule r mintak macam. .Ak mintak PS1, pas2 dapat. .ak mmang syok tol ble dapat kan. .ye r. .sblum ny, asyik main kt kedai2 jew. .kalo tv, siang n mlam ak conquer. .ak ingat lg game feymes mse ni, WWF or WWE or wrestling. .ngn ngan smackdown dye, tekan L1. .lame plak xmain game 2. .

Darjah 6 
Mase ni mmang gilew. .ak agak liar skit sbb musim mase ni musim Counter Strike. .tiap2 hari, mesti pergi cybercafe. .mse ni agk teruk r bg aku. .ak ingat lg, mse tiga hari. .mase ny da lepas upsr . .pergi  CC siang, balik malam. .mak ak xmara lg(xmara sungguh2). .pas2, second day, kwan ak ajk, pg mandi  kat FRIM(Forest Research Institute Malaysia), ok ak ikut. .xbgtau mak ak. .so da balik 2, mak ak mara x sungguh2 gk. .third day, memang dashyat. .mse 2 sedare ak datang tp ak kat CC. .so da lpas sedare ak balik, mak ak terus r pg kt CC tu. .syok2 ak tngah main, ad plak suare mane dtang kn. ."AKMAL, BALIK!!!"  mak aih. .tekejut ak. .mak ak ktdepan pintu rupenya. .ak ape lg. .ikut r mak ak balik..tp, xbalik. .mak ak ad r jumpe kwan ak yg belanje main cc kn, pas2 mak ak bebel n mara r ak. .mse 2, ak xpkir ape jadi. . ak kate kt diri ak, bahaye ni. .pas2, mak ak ambik pelepah pokok kelapa yg da mati, pastu dye libas ak kt punggung ak. .ADOiiiii. .sakit r gk. .pastu, pe lg, ak gune EMERGENCY PLAN, lari!!!. .terus berlari smpai ke rumah. .ak jumpe bapak ak kt umah. .pas2, ak wat do know jew. . Mse balik pun, mak ak sambung bising lg. .adooohaiiiii. .

Form 1
Mase ni ak pindah kat Kedah. .so, dlam area rumah ak, budak2 bnyak bwah umur drpd ak mase ni, musim beyblade, so bnyak r kwsan umah ak beli beyblade. .mane2 jew beyblade. . da rase jeles. .pastu beli r beyblade biasa. .da lame sikit, kua r macam2. .ad besi punya. .pastu ada kabad(cobalt) yg ley percik2 api. .2 memang wajib beli 2. .so, perasaan nk menang 2 sentiasa ada. .ak mula r beli besa. .berlapis2. .nak menang punye pasal. .ada skali 2, ak main n start dlu . .pas2, oppponent ak start plak tp start kt atas beyblade. .mmang xkena tikam r beyblade ak kan. .ancur bederai. .ak buat muka cool jew. .tp dalam ati. . @!!$!$#. .pas2 ak beli r beyblade yg ley letak 5 lapis punye.  .nk menang punye pasal. .kwan ak ltak jew. . POMMM!!!. .tercampak keluar. .Akmal menang. .mmang bes. .

Form 2 
Mase ni, bg ak, ak bdak kecik2 lg r. .sbb main lg mainan lg an. .n lagi 1, mase ni musim Crush Gear Turbo.. mane boley nak lpas2 mcm 2 je kn. .so, ak wat gk cam style Beyblade ak. .beli yg ganas-ganas. .

                   

ni beyblade ngn crush gear turbo kete aku yg paling ku sayang. .


yg ny brat wooo. .


encem x saye??



bila nk beraksi lg ni?


tngok je 4. .tp kt bwah ad lg kecik. .

So, overall, ni adalah  sebahagian dr idup Muhammad Akmal bin Yaakob mse kecik2. .xley nk cite sume. .
da ingat2 lupe da. .so, hrap korang enjoy ngn nukilan ku. .




Wednesday, December 1, 2010

GOKUSEN best!!!

FIGHT OH. . .OHH!!




Da lame da download cite ny. .tp xtngok2 pun. .so ak ambik masa yg trluang ny tuk tngok semua gokusen.
Semua? gokusen ad 3 jew n lg 1 ad gokusen the movie. .ak nk cite r skit psal gokusen ny.. once upon a time, seorang pompuan brnama Tamaguchi sensei or dkenali sbgai Ojou( nama tuk yakuza) nk jdi cikgu.Dye ny bkal jd ketua yakuza tp dye xnk. Atuk dye ketua yakuza. So, dye dpat pluang jd cikgu.

tapi. ..dye dpat bdak klas paling paling truk skali. .so, bnyak r tlatah dye nk trik prhatian bdak2 klas dye. Setiap episod cite psal ank murid dye 1 per satu. Bdak2 klas dye mmng thap gaban nakal. ..ank murid mule2 mmang xnk ikut ckap dye. .tp lame2 diowunk da insaf n nk graduate tuk cikgu diowunk. .Setiap episod jgak cite psal kawan, keluarga , dan juga cinta. .Yamaguchi sensei mmang sempoi. .

setiap gokusen cite psal skola2 lain. . so bdak2 klas pun lain. .Tp Yamaguchi sensei ngn head teacher dye, Sawatari ttap same. .Part ak pling suke mse Tetsu n Minoru (org suruhan atuk Yamaguchi sensei). . mmang klaka sgt2. . nk tau ape klaka, lyan jew cite ny. .kompem puas ati.




video

ni antara part2 dalam gokusen the movie. .



ni bad boy gokusen  dalam gokusen 3. .






budak2 nkal dlam gokusen the movie. .



ni sape xkenal . .oguri shun  dalam crow zero n hana yori dango n
 Matsumoto Jun dalam hana yori dango. . .diorang blakon dlam gokusen 1. .


Overall, cite ny mmang bes. .setiap episod mmang dye bg bnyak pngajaran. .kdang2 ktew brsikap angkuh  trhdap nasihat2 yg dberi ..kalo maka bpak suuruh pape kew, tp ktew buat xendah jew kn. .so, dlam cite ny, bg ak, korang ley pham ape 2 " life ". .




Saturday, October 23, 2010

jiwa kebosanan


jiwa kacau. .sgt la mlas aryny,, al maklum r esok kn cuti. .kat pahang cuti isnin. .final 2 minggu lg. .tp mlas sgt x trkata..

Saturday, October 9, 2010

menggapai 30 hari di calendar. . .

Hari semakin dekat. .
Hati semakin gusar dan keluh. .
Ape aku  sudah wat. .
Sudah prepare tuk hari yg akn dtang?
Memang gila. .
Aku takut. .
Sangat takut. . .
Bukan takut mcm sem2 yg lpas. .
Tidak ingin mngulangi perkara dulu. .
Tidak mahu mnyesal seperti dulu. .
Aku berazam. .
Azam aku harus kuat. .
Tuk mndpatkan impian aku sem dpan. .
Tapi boleh ke?
Besar impian aku. .
Sebulan ini aku kne jdi hebat. .
Jadi luar biasa. .
Tapi boleh ke?
Akmal boleh. .
Akmal kuat. .
Akmal Fighting!

Friday, October 8, 2010

CHAPTER ONE

Suatu ary,
Di kala bosan , ku hinggap di jendela laptop. .
Jiwa ku meronta- ronta. .
kerana sudah bosan ngan facebook. .
DOTA peneman aku. .
Apabila DOTA bg aku kalah spanjang masa,
Aku sedar diri aku sape. .
Ak mncari  cari. .
Ape yg ada untuk dicari. .
Tercetus sebuah BlOG. .
Utk mngisi masa lapang. .
BlOG yg bertajuk..
hati.luah.pendam.
aku ad hati ke?
pe yg aku nk luah kn?
aku ad pendam ape2 ke?
Sape aku ny?
Aku Muhammad Akmal bin Yaakob.. . .